Natuurpunt Vogel.flits


Natuurpunt Vogel.flits Geen afbeeldingen? Webversie

Beste,

De maand mei is gestart onder luid gekwetter van onze Vlaamse broedvogels. Het absolute hoogseizoen voor vogelaars is in volle gang. In deze extra editie van de Vogel.flits brengen we een update over het project SOS-Kievit, het verslag van enthousiaste vogelaars die maar liefst 134 vogelsoorten spotten op 24u, en de zoektocht naar broedende kiekendieven en Grauwe gorzen.

Sos-Kievit

We zijn nu twee maanden ver met het opvolgen van Kieviten.

Op de website is een kleine update geplaatst van de stand van zake.

Veel paartjes  in landbouwgebied gaan de komende dagen nog hun nesten verliezen en alsnog moeten herbeginnen aan een ultieme poging om nog aan jongen te geraken.

Wil je broedclusters meer in detail opvolgen? Lees dan dit document voor verdere aanwijzingen.

 

Big Day Dijleland

Recordaantal vogelsoorten op 24 uur tijd in het Dijleland

Vrijdagavond 29 april ging de Big Day van start, een jaarlijks initiatief van de Natuurstudiegroep Dijleland om op 24 uur tijd zo veel mogelijk vogelsoorten waar te nemen in de ruime regio rond en ten zuiden van Leuven.

In tegenstelling tot eerdere edities streden verschillende teams niet tegen elkaar maar mét elkaar om de vogelrijkdom van het Dijleland zo volledig mogelijk op te lijsten. Geen plas, struik of bos ontsnapte aan de aandacht van de ruim 20 deelnemers. En met succes, want met een indrukwekkende lijst van 132 soorten werden alle eerdere records verbroken.

Lees verder

Een big day, ook een origineel idee voor jouw afdeling of werkgroep? Geef een seintje aan vogels@natuurpunt.be voor meer info.

Kiek’n Gors weekend!

De Werkgroep Grauwe Gors, Natuurpunt en Natagora steken een tandje bij voor onze akkervogels en organiseren voor de eerste keer een gezamenlijk zoekweekend.

Op zaterdag 4 en zondag 5 juni 2016 kan je mee in teams de Haspengouwse akkers intrekken met twee missies: broedverdachte kiekendieven spotten en onze laatste zangposten Grauwe gors in kaart brengen. De organisatoren zorgen voor onderdak én boerenkost in een prachtige vierkantshoeve in Hélécine. Bovendien maak je kans op de Kiek-‘n-Gors Award: jouw eigen gewicht in diepvriesgroenten!

http://www.grauwegors.be/

Een vogelnaam als leuk weetje?

Soortenpagina’s op de website

Een Vink zingt suskewiet. Een Roodborst heeft een rode borst. En een Winterkoning is een klein vogeltje. Zover waren de meesten al. Maar wist je dat de wetenschappelijke naam van de Gaai Garullus glandarius letterlijk ‘babbelzieke eikelzoeker’ betekent? Dat Merlot, een klassiek druivenras dat in Bordeauxwijnen wordt verwerkt, is vernoemd naar de Merel? Dat in 1949 landde een grote groep Spreeuwen op één van de wijzers van de Big Ben in London waardoor de klok even stilviel? Dat de Huismus in de prehistorie opvallend zeldzaam was in Europa? Of dat De rode veren op het voorhoofd van een Putter extra stug zijn en bescherming bieden tegen de stekels van distels en kaardebol?

Ben je steeds op zoek naar leuke weetjes over vogels om tijdens het gidsen als leuk tussendoortje te vertellen? Surf dan gauw naar bv. de soortenpagina van de tuinvogels op onze website. Gegarandeerd dat je heel wat kan opsteken uit de weetjesrubriek die we bij elke soort voor jou uitschreven.

Link: http://www.natuurpunt.be/tuinvogels

Ken je de Meetnetten.flits al?

Registreer je om meer info te ontvangen over de telprojecten.
Je ontvangt alleen info over de door jou geselecteerde meetnetten.

Advertenties

IK ZOU HET FIJN VINDEN INDIEN U HIER BENEDEN EEN REACTIE ZOU WILLEN PLAATSEN, ALVAST BEDANKT THEO HERBOTS --LET WEL ALS U IN DE REACTIE EEN LINK PLAATST, DAN ENKEL EEN LINK NAAR IETS DAT AAN PARMACULTUUR KAN GELINKT WORDEN, EN MAXIMUM TWEE LINKEN PER REACTIE

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s