Help, mijn tuin staat onder water


Her artikel hier beneden komt van VELT

Onderaan dit artikel ga ik enkele bijkomende belangrijke opmerkingen maken

De voorbije dagen regende het abnormaal veel in Vlaanderen en Nederland. Heel wat tuiniers zitten met de handen in het haar, want hun tuin staat onder water. Wat kun je doen?

1. Heb geduld

De bodem kan het massale hemelwater niet ineens verwerken. Geduld is de enige goede raadgever op dit moment.

2. Niet op lopen

Het is erg belangrijk dat je de grond die ondergelopen is, niet betreedt. Dat zou immers voor verdichting van de grond zorgen en dan kan het water helemaal niet meer weg. Bekijk dus op afstand hoe snel of traag het water de bodem intrekt, maar blijf tot dan weg uit je tuin.

3. Bereid je voor op de slakkeninvasie

Slakken houden van vochtig weer en gaan zich dus in deze omstandigheden alleen nog maar meer voortplanten. Als het water wegtrekt, is het dus zaak om de slakken te vangen en uit je tuin te verwijderen. Lees ook ons artikel over slakken.

4. Don’t panic

Als je tuin niet meer dan 24 à 48 uur onder water gestaan heeft, moet je nog niet te hard vrezen voor de planten. Als het water dan weggetrokken is, kunnen de planten zich nog herstellen.

5. Voorkomen is beter dan genezen

Tegen de extreme regenval van de voorbije dagen kun je wellicht ook preventief niet veel ondernemen. Toch zien we in veel tuinen nog te veel verhardingen. Daar kan het water niet in de bodem trekken en dus raden we aan om de oppervlakte verhardingen te verminderen.


Ooit gehoord van een wadi?

Een infiltratiekom en een wadi (het Arabisch woord voor ‘woestijnrivier’) zijn ondiepe greppels waarin het regenwater wordt opgevangen en langzaam in de bodem kan indringen. Wadi staat ook voor ‘WaterAfvoerDoorInfiltratie’. Zorg er om veiligheidsredenen voor dat de hellingen van de kom minder dan 45 procent hellen en dat de kom of wadi niet dieper is dan 30 cm. De infiltratiekom moet volledig vlak liggen. Een infiltratiekom of wadi is begroeid met gras, dat heeft als voordeel dat het water wordt gefilterd en traag infiltreert.

Grind kun je gebruiken als filterbed onder de wadi. Rondom het grind plaats je een filterdoek zodat er geen grond tussen het grind kan komen. Een infiltratiekom of wadi kan vol water staan, maak ook een hele poos droog zijn. Voor een teveel aan wat kun je een overloop naar het riool voorzien.

Om een goede doorlaatbaarheid te garanderen moet de infiltratiekom worden vrijgehouden van bladeren en moet het gras regelmatig worden gemaaid. Aan de randen is, gelijk met het maaiveld, een beplanting van oeverplanten mogelijk. Ze brengt meer kleur en structuur in de onmiddellijke nabijheid van het infiltratiebekken.


(C) Foto’s: Dirk Dufour

Persoonlijke opmerkingen van Theo Herbots

Onlangs heb ik op de radio de hulroep gehoord van een tuinier in verband met de overvloedige regenval, een korte samenvatting volgt, samen met het hoe en het waarom dat ik persoonlijk deze nadelen niet heb ondervonden.

 1. De meststoffen waren allemaal weggespoeld uit zijn tuinimages (1)uitspoeling mestsof
 2. De grond was helemaal dicht-geslemptdownload (1)Dichtgeslempte bodem
 3. Planten en zaden waren weggespoeld

images (1)uitspoeling bodem

Waarom bij mij deze negatieve gevolgen er niet waren? Permacultuur

 1. download (1)compost
  Zo ziet compost er uit

  Ik gebruik “geen” kunstmest. Kunstmest is scheikundig samengesteld, lost snel op in de grond en komt zo ook snel ter beschikking van de planten. “maar”  spoelt ook snel uit bij overvloedige regenval. Gezien ik gebruik maak van compost, is er van deze uitspoeling nauwelijks sprake.

 2. Ik gebruik bodembedekking, dit heeft tal van voordelen die U
  download (1)bodembedekking
  Dit is “een” voorbeeld van bodembedekking

  kunt terugvinden in de video op mijn Homepagina https://wordpress.com/stats/insights/permacultuursite.net evenwel, ik ga het hier enkel hebben over het feit dat bij gebruik van bodembedekking, de grond “niet”  dicht-slempt. De plantenwortels blijven dus de nodige zuurstof opnemen en het bodemleven herstelt zich bij overvloedige regenval veel sneller.

 3. Door de bodembedekking spoelen planten en zaden “niet” weg
download (1) contacteer ons
Aarzel niet om ons te contacteren en uw bevindingen of vragen mee te delen

 

Advertenties

IK ZOU HET FIJN VINDEN INDIEN U HIER BENEDEN EEN REACTIE ZOU WILLEN PLAATSEN, ALVAST BEDANKT THEO HERBOTS --LET WEL ALS U IN DE REACTIE EEN LINK PLAATST, DAN ENKEL EEN LINK NAAR IETS DAT AAN PARMACULTUUR KAN GELINKT WORDEN, EN MAXIMUM TWEE LINKEN PER REACTIE

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: